Lappeenrannan Asuntopalvelu luopuu vakuusmaksusta, lue lisää

03.03.2024 | Asukastarina

Nykyaikaista elämää historiallisella Linnoituksen alueella

Linnoituksen alue Lappeenrannan sydämessä tarjoaa asukkailleen palan kaupungin rikasta ja vuosisatoja pitkää historiaa. Täällä sataman läheisyydessä ja vain kilometrin päässä kaupungin keskustasta, asuu Merja Salastie, onnellinen Lappeenrannan Asuntopalvelun asukas ja alueen asukastoimikunnan puheenjohtaja.

Salastie palasi Lappeenrannan Asuntopalvelun asiakkaaksi vuonna 2015, kun oli päättänyt myydä omistusasunnon ja muuttaa maalta takaisin kaupunkiin. Salastie oli nuorempana asunut Asuntopalvelun vuokra-asunnossa ja asukaskokemus oli positiivisena mielessä. Uuden vuokra-asunnon etsiminen juuri Asuntopalvelun kautta tuntui parhaalta vaihtoehdolta. Toiveena oli asunto läheltä keskustaa järvimaisemalla ja vieläpä omalla pihalla.  

Linnoituksen alueella asumisesta olin uskaltanut vain haaveilla, joten kun miulle täältä asuntoa tarjottiin, niin olihan se mahtavaa! Melko mahdottomiinkin toiveisiini löytyi ratkaisu. Kuten maalla, täälläkin asun luonnon äärellä, mutta kaikki kaupungin palvelut ovat aivan vieressä, Salastie kertoo.

Linnoituksen alueen rakentaminen on alkanut 1700-luvulla ja ensimmäisen maailmansodan jälkeen alueelle ei ole ollut suurempia rakennusvaiheita. Historiallisella alueella on vuosien aikana tehty useampia arkeologisia kaivauksia. Linnoituksen alueella on noin 40 asuntoa ja asukkaita 70. Alueen kaikki rakennukset ovat suojelukohteita ja asunnot ovat Lappeenrannan Asuntopalvelun vuokra-asuntoja.

Olen asunut Linnoituksen alueella nyt kolmessa eri asunnossa. Nykyinen kotini on yksi kuudesta 1830-luvulla rakennetun vanhan sairaalan asunnoista. Nykyaikaisten mukavuuksien lisäksi asunnossa on kolme tulisijaa ja aamukahvit voin keittää puuhellalla.

Merja Salastie
Ruskeahiuksinen nainen istuu hymyillen valkoisessa nojatuolissa. Taustalla halkopuita, vihrekasvi ja sisustushöyheniä.

Linnoituksen alue on oma pieni yhteisö, missä naapurit auttavat toisiaan niin lumitöissä kuin kukkien kastelussa. Lappeenrannan Asuntopalvelun isännöitsijä pitää huolta isommista pihatöistä ja asuntojen korjaustarpeista.

Isännöitsijään on todella helppo saada yhteys ja aina on tarvittaessa apua saatu. Asuntopalvelu huolehtii myös tulisijojen nuohouksesta. Todella mutkatonta ja helppoa asumista, Salastie kiittelee.

Omaa saunaa asunnoissa ei ole, mutta asukkaiden on mahdollista varata itselleen saunavuoro yhteisestä saunasta. Tunnelmallista saunapolkua saa talvisin kulkea pihavalojen ja tuikkujen valaistuksessa.

Tilaa ja mahdollisuuksia harrastuksille

Salastie harrastaa sisustamista ja puutarhan hoitoa. Asunnossa on vaalittu vanhan talon tunnelmaa. Vanhat lankkulattiat on asukas saanut maalata ja tehdä muutenkin pientä pintaremonttia. Remontointitarpeista sovitaan aina erikseen.

Linnoituksen alueella ei saa tehdä omia istutuksia. Kukkia voi istuttaa ruukkuihin ja asukkailla on yhteiskäytössä istutuslaatikoihin tehty kasvimaa, jota hoidetaan yhdessä talkoovoimin.

Linnoituksen alueen asukastoimikunnassa on mukana muutama aktiivinen tekijä. Ensisijaisesti tavoitteena on yhdessä suunnitella ja toteuttaa virkistystoimintaa asukkaille.

Kesällä järjestimme isot grillijuhlat, joihin osallistui yli puolet alueen asukkaista. Asuntopalvelu sponsoroi toimintaa, mutta yhtenä jouluna veimme omakustanteiset pienet joulupussukat kaikkien asuntojen postilaatikoihin, Salastie kertoo ja kannustaa kaikkia innokkaita ja positiivisia asukkaita lähtemään mukaan oman alueensa asukastoimikuntaan.

Linnoituksen alueella asukkaat voivat nauttia muun muassa Pikisaaren luonnosta, monista ulkoilupoluista ja valaistuista kävelyreiteistä. Satama ja uimaranta ovat aivan vieressä. Salastien oma suosikki on satamassa sijaitseva kahvipaahtimon kahvila, missä voi nauttia erikoiskahvit ja muut herkut rustiikkisessa teollisuusympäristössä.

Lappeenrannan Asuntopalvelun toimintaan Salastie on ollut todella tyytyväinen. Asunnoista ja pihamaista pidetään hyvää huolta, remonttitarpeisiin on reagoitu nopeasti ja kommunikointi on avointa.  

Mie oon niin onnellinen ja tyytyväinen. Aina saanut yhteyden, vastaukset kysymyksiin ja ystävällisen palvelun. Tässä on turvallista asua, kun vain hoidan oman osuuteni, Salastie kiteyttää.

Lappeenrannan keskustan asuinalueisiin kuuluva Linnoitus tarjoaa idyllisen asuinympäristön monipuolisten palveluiden ääreltä. Lukuisat ravintolat ja kahvilat, kivijalkakaupat ja kauppakeskukset sekä liikuntapalvelut ja kulttuurielämykset ovat kaikki käden ulottuvilla. Linnoituksen vuonna 1850 ja 1900 rakennetut talot huokuvat vuosien takaista idylliä ja tarjoavat asukkailleen ainutlaatuisen asuinympäristön.