Lappeenrannan Asuntopalvelu luopuu vakuusmaksusta, lue lisää

03.03.2024 | Asukastarina

Kanavansuun asukkaana aina 1970-luvulta asti

Kanavansuulla lähes koko elämänsä asunut Päivi Tuosa on nähnyt ja kokenut historiallisen asuinalueen muutokset. Vuosien aikana ja elämäntilanteiden muuttuessa asunto on vaihtunut useamman kerran, mutta useimmiten koti on löytynyt Lappeenrannan Asuntopalvelun kautta.

1970-luvulla Tuosan perhe muutti isän työn perässä Kanavansuulle tehtaan työntekijöille rakennettuihin asuntoihin. Tuolloin asunnot lämpenivät pönttöuunien voimin ja vesi kannettiin sisälle ihmisvoimin. Tuosan ollessa 15-vuotias, perhe muutti asuntoon, jossa oli juokseva vesi ja sisävessa. Ajat ja asunnot ovat muuttuneet, mutta Kanavansuun tarjoama upea luonto ja vesistö ovat säilyttäneet alueen viehätysvoiman.

90-luvulla, ollessani alle parikymppinen, Kanavansuulla alettiin peruskorjaamaan vuokrakäyttöön alueelle 20-luvulla rakennettuja asuntoja. Kiinnostuin kovasti valmistuvista asunnoista ja kävin silloisella Sammonlahden palvelupisteellä täyttämässä ensimmäisen asuntohakemuksen, ja paperilomakkeitahan ne silloin vielä olivat, Tuosa muistelee.

Hakemukseen Tuosa sai myöntävän vastauksen ja siitä alkoi matka Lappeenrannan Asuntopalvelun asiakkaana.

Olihan se hieno fiilis, kun on kirjoittanut vuokrasopimuksen, saa avaimet käteen ja pääsee sisustamaan ensimmäistä omaa kotia. Sama kutkuttava tunne on aina, kun on uuden kodin avaimet saanut käteen.

Päivi Tuosa

Ensimmäisestä Asuntopalvelun asunnostaan Tuosa muutti muutamaksi vuodeksi toisen vuokranantajan asuntoon. Vuonna 2000 hän palasi taas Asuntopalvelun asiakkaaksi ja perheelle löytyi tutulta asuinalueelta kiva pieni rivitalokolmio. Tuosa oli jo aiemmin eronnut ja tyttären muuttaessa omilleen Tuosa muutti yksinään uuteen pienempään kaksioon. Sitten elämä yllätti ja uusi rakkaus löytyi naapurista.

Tavatessamme asuimme mieheni kanssa molemmat omissa kaksioissamme. Kun päätimme muuttaa yhteiseen asuntoon, löytyi meille Asuntopalvelusta sopiva kolmio. Miehenkin lasten muutettua omilleen, muutimme kolmiosta tähän samasta taloyhtiöstä löytyneeseen saunalliseen kaksioon. Tässä olemme viihtyneet jo seitsemän vuotta, Tuosa kertaa asuntojen vaihtoja.

Asunnon hakeminen ja kodin vaihtaminen on Tuosan mukaan aina sujunut helposti. Toki välillä on ollut onneakin matkassa, kun muuttuneisiin tarpeisiin sopiva asunto on löytynyt. Ensimmäiset hakemukset Tuosa on aikoinaan tehnyt paperilla ja myöhemmin haku on onnistunut näppärästi verkkopalvelussa. Kun kaikki omat tiedot on kerran järjestelmään saanut ilmoitettua, on asuntojen vaihtaminen sujunut vähemmällä vaivalla.

Onnea on ollut matkassa, kun olen aina saanut toiveiden ja sen hetkisen elämäntilanteen mukaisen asunnon kodikseni sisustaa. Tytär on saanut aikoinaan käydä paikallisen kyläkoulun, joka on nyt harmillisesti lakkautettu. Olen aina ollut kova saunomaan, joten oma sauna on ihana, Tuosa kertoo.

Helppoa muuttaa ja asua

Tuosa on todellinen kokemusasiantuntija, kun kysymme muuttojen ja asumisen sujuvuudesta Lappeenrannan Asuntopalvelun asiakkaana.

Muuttojen aikatauluissa on tarvittaessa voitu joustaa. Uudessa asunnossa on aina vikalomake, jonka avulla voisi ilmoittaa asunnossa muuttohetkellä olevista korjattavista asioista. Vielä ei ole tarvinnut moisista ilmoitella, Tuosa kertoo ja jatkaa: Joihinkin asuntoihin olemme saaneet itse maalata seiniä. Yhdessä asunnossa meillä oli sellainen tehosteseinä, jonka sitten palautimme alkuperäisen kuntoon ennen poismuuttoa.

Vuosien aikana asunnoissa on ollut korjaustarpeita, ja niihin on aina reagoitu nopeasti. Kiinteistöhuolto ja isännöitsijä ovat helposti tavoitettavissa ja vikailmoituksia voi nykyään tehdä myös WhatsApp-sovelluksen avulla.

Asukassivuille on helppoa kirjautua ja sitä kautta onnistuu niin vikailmoitukset kuin omien tietojen selaaminen ja päivittäminen. Asukassivuilta löytyy myös kaikki kiinteistön tiedot ja asukaskokousten pöytäkirjat. Suosittelen ehdottomasti hyödyntämään, Tuosa sanoo.

Nykyisen asunnon eduiksi Tuosa mainitsee asunnosta löytyvän oman saunan ja talon pyykkituvan, jossa on kätevää pestä ja kuivattaa lakanapyykit ja muut isommat pyykit. Toki lemmikkiystävällisyys on tärkeää, koska perheeseen kuuluu myös kissa ja koira.

Lappeenrannan Asuntopalvelun asukkaille on tarjolla erilaisia etuja, kuten ilmainen netti ja monipuolista virkistystoimintaa: elokuvailtoja, lippuja pesäpallopeleihin, retkiä Korkeasaareen sekä erilaisia yhteisöllisiä tapahtumia. Pitkäaikaiset asukkaat voivat myös saada asuntoonsa lisäpalveluita.

Olemme olleet asiakkaana nyt yli 20 vuotta ja sen kunniaksi saimme asuntomme ikkunoihin sälekaihtimet. Etenkin kesällä ne auttavat pitämään asuntoa viileämpänä.

Asukastoiminta vaatii aktiivisia asukkaita

Tuosa on ollut aiemmin aktiivisesti mukana asukastoimikunnissa ja on ollut järjestämässä syys- ja kevättalkoita, Miljoonapilkki-tapahtumaa lapsille, puurojuhlia ja parkkipaikkatansseja. Vaikka nykyisessä talossa ei virallista asukastoimintaa ole järjestetty, on Tuosa aktiivisena ihmisenä saanut paljon aikaan.

Pienet pihatalkoot on tässä järjestetty ja saatiin vuokranantajalta hieman virkistysrahaa talkootarjoiluihin. Aikoinaan toimme äidiltäni ylijääneet puutarhakalusteet tuohon piha-alueelle. Myöhemmin saatiin sitten ihan omat kalusteet ja sellaiset betonilaatat. Siinä on kiva naapureiden kanssa syödä jätskit ja vaihtaa kuulumisia, kertoo Tuosa.

Naapureista on löytynyt uuden rakkauden lisäksi tärkeitä sydänystäviä. 80-vuotiaan naapurin rouvan kanssa nähdään viikoittain ja sielunsiskoilla juteltavaa riittää useiksi tunneiksi. Myös Tuosan oma äiti asuu samassa naapurustossa.

Kanavansuu tarjoaa upeat puitteet luonnossa liikkumiseen

Kanavansuulla Itäinen Rantaraitti, Murheistenranta sekä Saimaan kanavan ympäristö tarjoavat upeat puitteet luonnossa liikkumiseen. Tuosa nauttiikin koiran kanssa lenkkeilystä lähialueen kauniilla kävelyteillä.

Lenkkipolkuja on paljon ja muutenkin hyvät liikuntamahdollisuudet. Kesällä voi suppailla ja käydä heittämässä frisbeegolfia. Vanhan Kanavansuun koulun liikuntatiloissa järjestetään jumppia ja muuta ryhmäliikuntaa. Itse olen hieman harrastanut geokätkeilyä, luettelee Tuosa alueen harrastusmahdollisuuksista.

Alueella palvelut, kuten kirjasto, uimahalli, koulu ja päiväkoti sijaitsevat alle 5 km päässä Lauritsalassa, mutta myös keskustan palvelut ovat hyvin saavutettavissa esimerkiksi sujuvan joukkoliikenteen ansiosta.

Kylän kioski lopetti jo vuonna 2008, mutta onneksi rakennusta ei purettu. Viime kesänä Ukrainasta pakoon lähtenyt leipuri avasi kioskille pop-up kahvilan, joka oli todella suosittu.

Tuosa kuvailee Kanavansuun ympäristöä todelliseksi luontoystävän paratiisiksi, joka sopii kaiken ikäisille asukkaille. Hän muistaa myös mainita Lappeenrannan hyvät opiskelumahdollisuudet esimerkiksi LUT-yliopistolla, joka on jo pitkään tunnettu Suomen parhaasta opiskeluilmapiiristä.

Lappeenrannan Asuntopalvelut on Tuosan mukaan turvallinen ja varma vuokranantaja, jonka kanssa on helppoa asioida. Vuokra-asunnoistaan Tuosa on aina saanut rakentaa itselle ja perheelle oman näköisen kodin. Asumisesta ja elämisestä saa nauttia rauhassa ja joku muu hoitaa niin lumityöt kuin nurmikonleikkuut.

Tämä on meidän loppuelämämme koti. On saatu sisustaa meidän näköiseksemme. Kotiin tullessa voin huokaista: Täällä on hyvä, tämä on meidän kotimme. Tykkään kovasti sisustaa ja olenkin aina sanonut, että koti on siellä mihin sen ripustaa. Minä olen ripustanut kotini Kanavansuulle.

Päivi Tuosa

Kanavansuu sijaitsee Itäisellä alueella, josta löytyy kaupunginosat Hakali, Lauritsala, Mustola, Parkkarila ja Tirilä. Alueella on sekä kerrostaloasuntoja, rivitaloja sekä myös yksi pientalokohde nostalgisella Kanavansuun asuntomessualueella.