Lappeenrannan asuntopalvelu luopuu vakuusmaksusta, lue lisää

Asuntohakemus ja liitteet

Tutustu, miten matka uuteen kotiin kanssamme kulkee.

Matkalla uuteen kotiin

Näillä ohjeilla matka uuteen kotiin sujuu mukavasti, ilman turhia mutkia tai pysähdyksiä. Asiakaspalvelumme on tarvittaessa apunasi koko matkasi ajan.

Matka uuteen kotiin

1

Hakemuksen tekeminen

Täytä ja lähetä asuntohakemus. Liittämällä tarvittavat liitteet heti mukaan hakemuksellesi, helpotat ja nopeutat hakuprosessia. Asuntohakemuksesi perusteella voimme tarjota sinulle heti vapaana olevia asuntoja.

2

Hakemuksen voimassaoloaika

Asuntohakemus on voimassa kerrallaan kolme kuukautta. Aina toiveiden mukaista kotia ei löydy heti, joten hakemusta voi myös muuttaa. Voimassa olevaa hakemusta voi muokata sähköpostiisi tulevan muokkauslinkin kautta. Hakemuksen muokkauksessa voit myös uudistaa tai poistaa hakemuksesi itse. Tarjoamme toiveidesi mukaista asuntoa, kun sellainen vapautuu.

3

Hakijan taustatietojen selvitys

Hakemuksen käsittelyyn sisältyy hakijan luottotietojen, väestörekisteritietojen ja lähiajan asumishistorian tarkistaminen. Huomioithan, että maksuhäiriömerkinnät tai häätö toiselta vuokranantajalta voivat vaikuttaa vuokrasopimuksen muotoon tai vaikeuttaa asunnon saantia.

4

Asunnon tarjoaminen

Kun olemme löytäneet sinulle sopivan asunnon, olemme sinuun yhteydessä puhelimitse tai tekstiviestillä. Voit käydä itsenäisesti tutustumassa asuntoon, kun olet ensin sopinut asiasta asuntosihteerin kanssa. Asuntotarjous toimitetaan sinulle sähköpostilla tai postitse.

5

Tarjoukseen vastaaminen

Sinun tulee vastata, hyväksytkö vai hylkäätkö asuntotarjouksen tarjouksessa ilmoitettuun määräaikaan mennessä. Mikäli et halua vastaanottaa tarjottua asuntoa, hakemuksesi jää voimaan ja voimme tarjota sinulle toista hakukriteereihin sopivaa asuntoa. Mikäli emme saa lainkaan vastausta, voimme tarjota asuntoa seuraavalle hakijalle ja hakemuksesi vanhenee.

6

Vuokrasopimus

Kun olemme löytäneet sinulle sopivan asunnon, olet hyväksynyt tarjouksen ja tarvittaessa maksanut vakuuden, pääsemme kirjoittamaan vuokrasopimuksen. Vakuusmaksusta voit lukea lisää täältä. Vuokrasopimuksen voit allekirjoittaa sähköisesti Visma Sign-palvelussa tai toimistollamme.

7

Avaimet uuteen kotiin

Sovithan avaimien noudon asuntosihteerin kanssa ennakkoon. Avaimet uuteen kotiisi saat joko Certego Oy:n toimistolta arkisin klo 8–16 tai voit noutaa avaimet toimistomme tuulikaapissa sijaitsevasta avainautomaatista, joka on avoinna päivittäin klo 6–21.

8

Rekisteröidy Asukassivuille

Nyt kun sinulla on voimassa oleva vuokrasopimus, voit rekisteröityä asukkaiden omalle asiointikanavalle, Asukassivuille. Tietoa Asukassivujen palveluista ja ohjeet rekisteröitymiseen löydät täältä.

9

Tulotarkastuslomake

Uutena asukkaana sinun tulee täyttää uuden asukkaan tulotarkastuslomake 14 vrk kuluessa vuokrasopimuksen allekirjoituksesta. Täytät lomakkeen helposti Asukassivuilla. Mikäli sinulla ei ole mahdollisuutta käyttää Asukassivuja, voit tulostaa lomakkeen ja palauttaa sen täytettynä Lappeenrannan Asuntopalvelun toimistolle. Lomakkeen löydät täältä.

Muista myös tutustua Muuttajan muistilistaan.

Asuntohakemukseen tarvittavat tiedot ja liitteet

Hakemuksen tekemiseen tarvitset alla kerrotut tiedot. Tutustu ohjeisiin ja lue kohdat 1.-3. Liitteet tulee toimittaa viimeistään ennen vuokrasopimuksen allekirjoitusta. Mahdollisimman pian toimitetut liitteet nopeuttavat asuntohakuasi.

Asuntoihin ei ole tulorajoja, mutta asuntoa ei voida myöntää, mikäli hakijalla on riittävästi omaisuutta vastaavan asunnon hankkimiseen.

 • Suosittelemme lisäämään liitteet sähköiseen asuntohakemukseen heti hakemusta tehdessäsi.
 • Mikäli haluat lisätä liitteet tai muokata hakemustasi myöhemmin, lisäät hakemukseesi sähköpostiosoitteesi. Saat sähköpostiisi koosteen jättämästäsi hakemuksesta sekä linkin, jonka kautta voit myöhemmin muokata hakemustasi, lisätä liitteitä tai uusia hakemuksen määräajan jälkeen.
 • Mikäli olet vaihtamassa asuntoa ja olet jo rekisteröitynyt Asukassivuille, voit samoilla tunnuksilla käydä muokkaamassa hakemusta.
 • Liitteiksi kelpaavat pdf- ja kuvatiedostot (png ja jpg). Liitteiden suurin sallittu koko on 2048 kB.
 • Mikäli et pysty lähettämään liitteitä sähköisen asuntohakemuslomakkeella, voit lähettää liitteet sähköpostilla osoitteeseen aspainfo@aspakoti.fi tai postitse Asuntopalvelun asiakaspalveluun.
 • Palkkatodistukset bruttokuukausiansioista kaikilta huoneistoon muuttavilta ja työssäkäyviltä henkilöiltä
 • Eläkkeensaajalta todistus eläkkeen määrästä, brutto euroa/kk
 • Opiskelutodistus kaikilta yli 18-vuotiailta
 • Muu tulotodistus

Hakijaruokakunnan tuloiksi lasketaan ruokakuntaan kuuluvien henkilöiden pysyvät bruttotulot kuukaudessa, esimerkiksi:

 • Palkkatulot kaikkine lisineen
 • Puolison saama elatusapu
 • Eläkkeet
 • Toistuvasti maksettavat tapaturma- ja vakuutuskorvaukset sekä invalidiraha
 • Pääomatulot, kuten korko-, osinko- ja vuokratulot
 • Ulkomailta saadut tulot
 • Aikuisopintoraha ja aikuiskoulutustuki
 • Kaikilta huoneistoon muuttavilta yli 18-vuotiailta tarvitaan esitäytetyn veroilmoituksen osa "Varat".
 • Selvitys kiinteistöomaisuuden myyntiarvosta.
 • Selvitys kiinteistöomistuksia koskevista veloista.

Tutustu tarkemmin ARA-asuntojen varallisuusrajoihin.

Jos terveyteesi tai elämäntilanteeseesi liittyvät erityiset seikat vaikuttavat asunnontarpeeseesi, tarvitsemme niihin liittyvät asiakirjat. Tällaisia asiakirjoja voivat olla esim.

 • Asunnonhakua varten laadittu lääkärintodistus
 • Raskaustodistus
 • Avioeropäätös tai todistus eron vireilläolosta, sopimus alle 15-vuotiaiden lasten huoltajuudesta ja asumisesta
 • Kirjallinen irtisanominen, häätöpäätös tai määräaikainen vuokrasopimus
 • Todistus opiskelupaikasta
 • Todistus työn alkamisesta
 • Selvitys maahanmuuttajan oikeudesta oleskella maassa. Kopio passista silloin, jos hakijalla ei ole suomalaista sosiaaliturvatunnusta.

Muuttajan muistilista

Muuttoilmoitus tulee lain mukaan tehdä aina, kun muuttaa pysyvästi asunnosta toiseen tai kun tilapäinen oleskelu toisessa osoitteessa kestää yli kolme kuukautta. Ilmoituksen voit tehdä aikaisintaan kuukautta ennen muuttopäivää, mutta kuitenkin viimeistään viikon kuluttua muutosta.

Tee muuttoilmoitus Postin verkkosivuilla.

Pienituloisen on mahdollista saada Kelan yleistä asumistukea.

Lue tarkemmin asumistuesta Kelan verkkosivuilla.

Tee sähkösopimus ajoissa. Paikallinen sähköyhtiö on Lappeenrannan Energia Oy ja heidän osakkuusyhtiö Väre.

Tee sähkösopimus Väreen verkkosivuilla.

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n kiinteistövakuutus ei korvaa irtaimistolle aiheutuneita vahinkoja.

Suosittelemme asukkaita ottamaan oman kotivakuutuksen suojaamaan irtaimistoa vahingon sattuessa.

Asuntopalvelun asukkaaksi

Koomikko Matti Patronen opastaa Lappeenrannan Asuntopalvelun humoristisilla opastevideoilla, kuinka toimia asumisen eri tilanteissa.

Miten mahtaa Matilla onnistua muuttaminen?

#MieEnIkinäMuutaPois