Lappeenrannan Asuntopalvelu palauttaa vakuusmaksuja asukkailleen. Lue lisää täältä.

26.11.2023 | Uutinen

Varautuminen sähkökatkoihin

Talvella 2023 on odotettavissa lyhyitä alueellisia sähkökatkoja mahdollisesta valtakunnallisesta sähköpulasta johtuen. Katkot toteutetaan kiertävästi ja ne kestävät arviolta kaksi tuntia kerrallaan.

Säästä sähköä, ehkäiset sähkökatkoja

  • Katkoja voi esiintyä erityisesti kylminä tuulettomina päivinä. Katkoihin voi varautua seuraamalla uutisia ja tiedotteita.
  • Katkoja voi ehkäistä vähentämällä sähkön kulutusta huippuaikoina eli arkisin klo 8–10 ja 16–17 ja 19–20. Myös mahdolliset sähkökatkot voivat ajoittua näihin kulutuksen huippuaikoihin.
  • Suosittelemme kaikkia asukkaita osallistumaan energiansäästötalkoisiin. Sähkönkulutusta vähentämällä on mahdollista välttää, tai vähintäänkin minimoida, tulevan talven sähkökatkokset. Lisätietoja energiansäästämisestä saa esimerkiksi Astetta alemmas -kampanjan sivuilta https://www.astettaalemmas.fi/.

Varautuminen sähkökatkoihin

  • Seuraa oman sähkönjakeluyhtiösi, Lappeenrannan Energian, tiedottamista ennakoiduista sähkökatkoista.
  • Huomaa, että sähkökatkoja voi tulla myös yllättäen, jolloin niistä ei ehditä tiedottaa.
  • Seuraa myös vuokranantajasi tiedottamista sosiaalisessa mediassa: facebook.com/lappeenrannanasuntopalvelu
  • Kotona tulisi olla kaikille asukkaille lämmintä vaatetusta, taskulamppu ja paristokäyttöinen radio tiedotteiden seuraamista varten. Puhelin ja varavirtalähde kannattaa pitää ladattuina.
  • Lisäksi kotona tulisi olla hyvin säilyvää ruokaa, kuten säilykkeitä.

Kun sähköntulo katkeaa

Sähköyhtiölle ei tarvitse ilmoittaa, että sähköt ovat poikki. He tietävät jo, että alueellesi ei tule sähköä. On erityisen tärkeää huomioida seuraavat asiat sähkökatkon alkaessa.

Käännä kodinkoneet pois päältä

Kodin valot ja sähkölaitteet on hyvä laittaa pois päältä katkon alettua. Ne eivät kuitenkaan toimi katkon aikana. Jätä yksi valaisin päälle kertomaan, milloin sähköt palaavat. Tärkeintä on katkaista virta tulipaloriskin aiheuttavista laitteista kuten liedestä, silitysraudasta, mikroaaltouunista, kahvinkeittimestä ja pesukoneesta, jotta ne eivät aiheuta vaaraa äkillisesti käynnistyessään sähköjen palauduttua. Laita pois päältä myös sähköpatterit. Jääkaapin ja pakastimen avaamista kannattaa välttää.

Varaudu siihen, ettei vettä tule

Veden tulo voi lakata sähkökatkon aikana heti saman tien tai kun vesi loppuu vesitornista. Vesijohtovettä voi juoda, ellei veden väri tai haju poikkea tavallisesta. Mikäli vettä vielä tulee sähkökatkon alettua, säilö vettä puhtaisiin astioihin juomavedeksi ja hygieniaa varten.

Lämmintä vettä ei ole sähkökatkon aikana saatavilla. Sähkökatkon aikana veden kulutusta, eli keittiön ja kylpyhuoneen vesihanojen sekä suihkun käyttöä, tulisi välttää.

Vessan voi vetää vain kerran, jos vettä ei tule. Silloin WC-istuimen säiliö ei enää täyty vedellä. Jätevesi valuu yleensä painovoiman avulla kiinteistöstä kunnan viemäriin. Jätösten kuljettaminen viemäreissä tapahtuu pumppaamalla. Ilman sähköä jätevesi ja kiinteät jätteet eivät liiku, vaan ne voivat tukkia viemärit. Siitä voi seurata tulvia esimerkiksi kerrostalojen alakerroksiin. Siksi pönttöön ei kannata katkon aikana tehdä isoja tai pieniäkään tarpeita. Tarvittaessa viritä muovikassi WC-istuimeen, sankoon tai pottaan. Käytä reilusti vessa- tai sanomalehtipaperia kuivikkeena. Tee tarpeesi siihen, sulje pussi tiiviisti ja vie jätekatokseen sekajäteastiaan. Ulosteita ei saa laittaa biojätteeseen edes biojätepussissa.

Liikkuminen

Sähkökatkon aikana on suositeltavaa pysyä kotona.

Hissit lakkaavat toimimasta. Useimmat hissit pysähtyvät kerrosvälille sähkökatkossa. Jos hissi pysähtyy ja olet sisällä, paina hälytysnappia. Se on yleensä keltainen ja merkitty hälytyskellon kuvalla. Paina nappia niin pitkään, että hissin hälytyspäivystys vastaa. Päivystys lähettää paikalle hissihuoltomiehen. Vanhasta hissistä ei aina saa yhteyttä hälytyspäivystykseen. Kun painat hälytysnappia, porraskäytävän hälytyskello alkaa soida. Annan kellon soida niin kauan, että joku kuulee sinut ja hälyttää apua. Voit myös soittaa apua kännykällä. Ne yleensä toimivat hississä. Soita hissihuoltoliikkeen päivystysnumeroon, jonka löydät hissistä. Soita hätänumeroon 112 vain, jos joku on loukkaantunut tai et tavoita huoltoliikettä. Älä hätäänny. Apu kyllä tulee paikalle. Huomioithan, että hissin käyttöä on syytä välttää myös, jos on tiedossa, että sähköt voivat katketa.

Niissä taloissa, joissa on elektroniset avaimet tai sähköiset kulkulätkät, lukitukset toimivat sähkökatkoista huolimatta. Sähköiset ovet ovat varmistettu akuilla.

Naapuriapu

Varmista että naapurissa asuvat vanhukset ja yksinasuvat pärjäävät sähkökatkon yli. Naapureita tulee auttaa mahdollisuuksien mukaan ja kutsua tarvittaessa lisäapua paikalle.

Kun sähköt palaavat

Älä laita kaikki sähkölaitteita kerralla päälle, ettei äkillinen kuormituspiikki katkaise sähköjä uudelleen.

Mikäli huoneistossasi on sähköpatterit, laita ne päälle puolen tunnin välein eri huoneissa, niin äkillinen kuormituspiikki ei katkaise sähköjä uudelleen. Jos huoneistossasi on sauna, lämmitä sauna tarvittaessa vasta seuraavana päivänä. Valmista ruokaa mikroaaltouunilla, jos omistat sellaisen. Veden tulo ei välttämättä ala heti, kun sähköt palaavat. Kun vettä alkaa tulla, siinä voi olla sakkaa. Juoksuta vettä, kunnes se kirkastuu.