28.06.2024 | Uutinen

Puhututtaako parveketupakointi ja grillaus?

Parveketupakointi ja -grillaaminen puhututtavat taloyhtiöissä aika ajoin paljon. Niin myös Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n kohteissa. Savu ja käry voivat sopivalla säällä kulkea pitkiäkin matkoja ja päätyä asuntojen sisätiloihin ikkunan tai ilmastoinnin kautta. Ne voivat häiritä ja aiheuttaa terveyshaittoja. Onneksi näihin ongelmiin on yksinkertaiset ratkaisut.

Onko minun pakko olla passiivinen tupakoitsija, vaikka en haluaisi? On täysin inhimillistä, että parvekkeella ja ylipäätään kotona oleilusta halutaan nauttia turvallisesti ja terveellisesti ilman tupakan tai grillin käryä.

Suomalaisen Lääkäriseura Duodecimin mukaan on vahvaa näyttöä siitä, että passiivinen tupakointi aiheuttaa useita kansanterveydellisesti merkittäviä sairauksia, kuten astmaa sekä sydän- ja verisuonitauteja. Suomen tupakkalain tavoite onkin tupakkatuotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä. Samassa hengessä yhä useampi kerrostalo on savuton.

Kerrostaloasuminen vaatii toisen huomioon ottamista

Parasta on naapuri, joka ymmärtää. Kaikkein yksinkertaisimmat ratkaisut parveketupakoinnin ja -grillaamisen aiheuttamiin ongelmiin ovat:

  • Ystävällinen keskustelu.
  • Toiset huomioon ottava käyttäytyminen eli tupakointi ja grillaaminen niille osoitetuissa paikoissa tai paikoissa, joissa ne eivät häiritse muita.

Harva parvekkeella tupakoiva haluaa ehdoin tahdoin aiheuttaa haittaa naapureilleen. Siksi on tärkeää, että tupakoinnista kärsivä naapuri aloittaa ystävällisen keskustelun asiasta tupakoitsijan kanssa.

Jos tupakointi häiritsee, kehotamme aina ensin keskustelemaan tupakoivan naapurin kanssa. Näin saadaan paras lopputulos. Tupakoitsija ei useinkaan ole tullut ajatelleeksi, mitä hänen tupakointinsa aiheuttaa. Vasta, jos keskustelu menee haasteelliseksi, tai siitä ei ole apua, on hyvä kääntyä meidän asumisneuvojamme puoleen, kertoo asumisneuvoja Sari Kangasmäki Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:stä.

Jos sinulla tai läheiselläsi on tapana tupakoida parvekkeella, eikä tupakoinnin lopettaminen kokonaan ole vaihtoehto, voisitko miettiä muita paikkoja tupakoinnille? Toiset huomioon ottava tupakoitsija ajattelee naapureita ja tupakoi kauempana muiden parvekkeista ja ikkunoista tai tupakkapaikalla, jos sellainen pihassa on.

– Meillä on sekä savuttomia että ei-savuttomia kohteita. Savuttomissa kohteissamme on pihalla tupakkapaikka. Tupakointi parvekkeella, muualla talon sisällä ja piha-alueella on kielletty. Myös monissa ei-savuttomissa kohteissa on merkitty tupakointipaikka. Ei-savuttomissa kohteissa tupakointi on kielletty asunnoissa ja muissa talon sisätiloissa. Näissä tupakointi- ja grillausasioissa täytyy noudattaa vuokrasopimusta, järjestyssääntöjä, asukasohjeita, lakia ja viranomaismääräyksiä. Kaikki ei ole meidän käsissämme. Sanoisinkin, että toiset huomioiva käytös ja keskustelu vie aina parhaaseen lopputulokseen, isännöintipäällikkö Timo Haikala Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:stä toteaa.

Toimi näin, jos naapurin tupakointi ärsyttää:

  • Keskustele asiasta rakentavassa hengessä. Älä ryntää naapurin ovelle tai tiuskaise asiasta sillä hetkellä, kun savu tuntuu nenässäsi ja ärsytys kuohahtaa sisälläsi. Valitse mieluummin hetki, jolloin olet rauhallinen.
  • Jos tupakoinnin puheeksi ottaminen tuntuu hankalalta, kirjaa paperille tärkeimmät syyt, miksi toivot naapurin lopettavan parvekkeella tupakoinnin. Mieti myös, miten itse haluaisit tulla kohdatuksi asiassa, jos olisit tupakoitsija.
  • Muista, että naapurisi voi itsekin haluta lopettaa, mutta kokee sen vaikeana. Tupakka sisältää lukuisia vahvaa riippuvuutta aiheuttavia ainesosia, joten stumppaaminen ei ole vain tahdonvoiman ja järjestelyn kysymys.
  • Jos keskustelu ei hyvistä yrityksistä huolimatta tuota tulosta, ota yhteyttä Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n asumisneuvojiin.

Muistathan myös:

  • Kaikissa Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:n kohteissa on kaikenlainen ruuanlaitto parvekkeilla kielletty.
  • Asukas vastaa kustannuksista, jos asunto joudutaan vuokrasopimuksen päättyessä remontoimaan tupakoinnin takia.
  • Tupakan karistaminen naapurin parvekkeelle on roskaamista; siivoaminen on roskaajan vastuulla.