Lappeenrannan Asuntopalvelu luopuu vakuusmaksusta, lue lisää

01.05.2024 | Tiedote

Lappeenrannan Asuntopalvelu luopuu vakuusmaksusta

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy on tehnyt merkittävän ratkaisun, sillä 1. toukokuuta 2024 alkaen uusissa vuokrasuhteissa ei enää peritä vakuusmaksua, kun vuokralaisella ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Uusi käytäntö tuo helpotusta asunnonhakijoille.

Jatkossa vakuudesta luopuminen keventää asunnonhakijoiden taloudellista tilannetta ja tekee asunnon vuokraamisesta nopeampaa ja vaivattomampaa.

-Uskomme, että vakuuden poistaminen otetaan tässä kotitalouksien tilanteessa ilolla vastaan. Vakuudesta luopuminen keventää taloudellisesti asiakkaalle asunnon vuokrausta, sanoo Lappeenrannan Asuntopalvelun uusi toimitusjohtaja Veli-Matti Pulli. Tämä poistaa yhden esteen asunnonhakijoiden tieltä ja tekee asunnon vuokraamisesta nopeampaa ja vaivattomampaa, jatkaa Pulli.

1.5.2024 alkaen uusissa vuokrasuhteissa vakuus on 0 euroa, jos vuokralaisella ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Maksuhäiriömerkintätilanteissa vakuus asetetaan 500 euron suuruiseksi tai Kelan maksusitoumus 2-3 kuukauden kuukausivuokran suuruiseksi tapauskohtaisesti.

Jo maksettuja vakuuksia tullaan myös palauttamaan

Mikäli vuokralainen on maksanut vakuuden, hän voi hakea vakuuden palautusta yhden nuhteettoman asumisvuoden jälkeen ja mikäli maksut ovat ajan tasalla. Esimerkiksi asukas, jonka vuokrasuhde on alkanut 1.1.2023 ja ehdot täyttyvät, hän voi hakea palautusta heti 1.5.2024. Toisaalta taas asukas, jonka vuokrasuhde on alkanut 1.1.2024, voi hän hakea palautusta aikaisintaan 1.1.2025.

Jos maksettua vakuutta ei ole vuokrasuhteen aikana palautettu, niin vakuus palautetaan vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen viimeistään kahden viikon kuluessa siitä, kun vuokralainen on täyttänyt velvoitteensa ja luovuttanut asunnon siivottuna avaimineen. Jos asukas ei ole hoitanut sopimuksen mukaisia velvoitteitaan, käytetään vakuutta aiheutuneiden kulujen kattamiseen.

Vakuuden palautusta voi hakea 1.5.2024 alkaen:

Vakuusmaksu palautetaan viimeistään kuukauden kuluessa siitä, kun palautushakemus on tehty.