Lappeenrannan asuntopalvelu luopuu vakuusmaksusta, lue lisää

22.02.2024 | Työntekijätarina

Asumisneuvoja auttaa ratkaisemaan asumisen haasteita 

Sari Kangasmäki on työskennellyt Lappeenrannan Asuntopalveluilla lähes kolme vuosikymmentä ja vuosiin mahtuu useita eri työtehtäviä. Sari on yksi Suomen ensimmäisistä koulutetuista asumisneuvojista ja on viihtynyt tässä toimenkuvassa jo 20 vuotta. Millaisia ovat asumisneuvojan työpäivät, ja mikä mahtaa olla asumisneuvojan työssä tärkein luonteenpiirre?  

– Olen aloittanut Lappeenrannan Asuntopalvelulla vuonna 1997 kirjanpidossa ja jatkanut siitä sitten vuokranvalvonnassa sekä erilaisissa asiakaspalvelun tehtävissä. Työn ohella olen saanut suorittaa vuokranvalvonnan tutkinnon, asumisneuvojan koulutuksen, isännöinnin perusteet ja muutamia muita täydentäviä opintoja, Sari luettelee.  

Asumisneuvojan työpäivät ovat monipuolisia sisältäen asiakaspalvelua niin toimistolla kuin kentällä asukkaiden luona sekä tiivistä työskentelyä eri sidosryhmien kanssa. Sarin työpäivät ovat pääsääntöisesti arkena klo 8–16 välillä, mutta työpäivät saattavat usein muuttua suunnitellusta.  

– Asumisneuvojana teen tiiviisti yhteistyötä sosiaalitoimen ja tietysti oman henkilökunnan kanssa. Yhdessä pyrimme löytämään parhaat ratkaisut asiakkaidemme välillä hyvinkin haasteellisiin elämäntilanteisiin. Yhteinen tavoitteemme on luoda pitkäaikaisia asukassuhteita ja ennaltaehkäistä asunnottomuutta, Sari kertoo.  

Hän pitää työssään erittäin tärkeänä huumorin ylläpitämistä ja positiivista asennetta – etenkin haastavimmissa tilanteissa. Vuosien työkokemus on kartuttanut tiettyä näkemystä erilaisiin työtilanteisiin.  

– Työntekijänä olen tunnollinen, leppoisa ja positiivinen, mutta tarvittaessa myös napakka. Sovittelun taito on tärkeää työotteessani. Uskon, että asioille löytyy aina ratkaisu ja ratkaisujen lisäksi avun tarjoaminen on työssäni avainroolissa, Sari sanoo.  

Sari on iloinen, elämänmyönteinen ja rohkea nainen, joka on juuri oikea henkilö asukasneuvojan vaativaan työhön. 

Asumisneuvojan työ on vaativaa, mutta onnistumiset palkitsevat. Itsenäinen työskentely ja luottamuksellinen suhde esihenkilöön ovat Sarille tärkeitä ja hän arvostaakin vapautta tehdä työtehtävien vaatimia nopeita päätöksiä. Parasta työpäivissä on niiden vaihtelevuus ja mukavat työkaverit sekä tietysti asukkaat. 

– Meillä on työyhteisössä hyvä henki, ja aina on kiva tulla töihin. Lappeenrannan Asuntopalvelu on alueella arvostettu työnantaja sekä kehittyvä ja monipuolinen työpaikka. Työntekijät arvostavat pitkiä työsuhteita, kun on tilaa kehittyä ja kouluttautua, Sari kertoo ja painottaa myös vuosittaisten Asumisneuvojapäivien ja muiden koulutustilaisuuksien merkitystä työssä viihtymiseen. Myös henkilökunnan yhteiset Tyhy-päivät ovat osa henkistä viihtyvyyttä ja yhteisöllisyyttä.  

Lappeenrannan Asuntopalvelun tarjoamista palveluista Sari haluaa nostaa tietysti kattavan valikoiman asuntoja sekä asiakkaille tarjolla olevat sähköiset palvelut. Hän muistuttaa, että ilman tietokonettakin asiakkailla on mahdollista saada loistavaa palvelua.  

– Asiakkaamme ovat aukioloaikoina aina tervetulleita myös toimistolle.  

Lappeenrannan parhaita puolia asumisen näkökulmasta Sarin mukaan ovat luonto, Saimaa ja kaupungin tarjoamat hyvät palvelut. Loppuun on hyvä tiivistää Sarin filosofia hyvästä naapurisovusta ja asumisesta: Eletään ja annetaan toistenkin elää.