Lappeenrannan Asuntopalvelu luopuu vakuusmaksusta, lue lisää

07.05.2024 | Uutinen

Vastuu palovaroittimien ylläpidosta siirtyy rakennuksen omistajalle.

Pelastuslaki uudistuu ja vastuu palovaroittimien toimivuudesta sekä ylläpidosta siirtyy asukkaalta rakennuksen omistajalle eli käytännössä Lappeenrannan Asuntopalvelulle. Muutoksessa siirtymäaikaa on vuoden 2025 loppuun asti. Asukkaan velvollisuutena on ilmoittaa palovaroittimen vioista tai palovaroittimen pariston loppumisesta Lappeenrannan Asuntopalvelulle.

Lappeenrannan Asuntopalvelu tulee asentamaan palovaroittimet asuntoihin siirtymäajan aikana 31.12.2025 mennessä.

– Tällä hetkellä kartoitamme mahdollisia vaihtoehtoja ja kustannuksia. Selvää on jo se, että tavallisia, halpoja paristokäyttöisiä palovaroittimia emme tule asentamaan. Vaihtoehtoina ovat sähköverkkoon yhdistettävät palovaroittimet tai iot-laitteet. Iot-palohälyttimien etuna on se, että ne ovat etäluettavia. Niillä voi myös seurata huoneiston olosuhteita, kuten lämpötilaa. Valinnassa tulemme käyttämään palovaroittimia, joiden pariston käyttöikä on 10 vuotta. Myös asennus- ja ylläpitokustannuksia selvitetään. Kevään aikana teemme päätökset ja asennukset alkavat mahdollisimman nopeasti, kertoo isännöintipäällikkö Timo Haikala Lappeenrannan Asuntopalvelusta.

Asennuksesta ilmoitetaan kaksi viikkoa aikaisemmin

Lappeenrannan Asuntopalvelulla on lain mukaan oikeus päästä huoneistoon, kun se on välttämätöntä säädetyn velvollisuuden toteuttamista varten. Asennuksen ajankohdasta ilmoitetaan asukkaalle kaksi viikkoa aikaisemmin, ja työ toteutetaan ilmoitetun aikataulun mukaisesti.

– Käytännössä teemme suunnitelmat valmiiksi laitteiden sijoittamispaikkaa myöten. Palovaroittimia asennetaan yksi kappale jokaista alkavaa 60 m2:ä kohden. Asentaminen ei vaadi asukkaalta toimenpiteitä, Haikala toteaa.

Asennuksen yhteydessä asuntoihin jätetään ohjeet. Ne olisi hyvä säilyttää vaikka kiinnittämällä siivouskaappiin tai eteisen komeron oveen.

Asukkaan tulee ilmoittaa vioista

Jatkossa asukkaalla säilyy vastuu laitteen tarkkailusta. Vioista ja pariston loppumisesta tulee ilmoittaa Lappeenrannan Asuntopalveluun. Vikailmoituksen voi tehdä WhatsAppilla tai Asukassivujen kautta.

On arvioitu, että lakimuutos vaikuttaa erityisesti kerros- ja rivitaloihin, joissa palovaroittimen toimimattomuus tai puuttuminen vaikuttaa myös naapuriasuntojen paloturvallisuuteen. Arvioiden mukaan tällä hetkellä toimiva palovaroitin puuttuu Suomessa noin 20 prosentissa asunnoista.

Lappeenrannan Asuntopalvelu tulee asentamaan kaikkiin asuntoihin uudet palovaroittimet. Mitä se tarkoittaa asukkaalle?

  • Asennukset alkavat mahdollisimman pian, ja ne tullaan tekemään vuoden 2025 loppuun mennessä.
  • Ilmoitus asukkaalle tulee vähintään kaksi viikkoa ennen asennusaikaa.
  • Asentaminen ei vaadi asukkaalta toimenpiteitä.
  • Asennuksen yhteydessä asuntoihin jätetään ohjeet. Ne tulee säilyttää.
  • Jatkossa asukkaalla säilyy vastuu laitteen tarkkailusta.
  • Vioista ja pariston loppumisesta tulee ilmoittaa Lappeenrannan Asuntopalveluun. Vikailmoituksen voi tehdä WhatsAppilla tai Asukassivujen kautta.

Artikkeli julkaistu Asukaslehdessä.

Teksti: Sorja Productions Oy, Saara Raudasoja