Lappeenrannan asuntopalvelu luopuu vakuusmaksusta, lue lisää

01.03.2023 | Uutinen

Palovaroittimet – Piippaako sinulla?

Vuoden 2010 alusta asunnon jokaisen kerroksen jokaista alkavaa 60 neliömetriä kohden tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Palovaroitin on lakisääteinen varuste ja asukas vastaa sen hankinnasta ja toimintakunnosta.

Varoittimet kannattaa sijoittaa makuuhuoneisiin ja eteiseen vähintään puolen metrin päähän seinästä. Keittiö tai kylpyhuone ei ole palovaroittimelle hyvä paikka. Lisää ohjeita ja muuta tietoa löytyy varottimien pakkauksista ja alla olevasta linkistä. Lisätietoa palovaroittimista paloturvallisuusviikko.fi-sivuilta.

Vain toimiva palovaroitin voi pelastaa sinut ja naapurisi ajoissa

Palovaroitin havaitsee pienenkin määrän savua, joka on tultakin vaarallisempaa. Pieneltäkin tuntuva palonalku täyttää asunnon savulla jopa muutamassa minuutissa. Palon etenemisen ja henkilökohtaisen turvallisuuden kannalta toiminta ensimmäisten minuuttien aikana on ratkaisevaa. Ainoastaan toimiva palovaroitin herättää sinut toimimaan.

Tarkista kerran kuukaudessa – Piippaus riittää

Tarkista palovaroittimiesi toiminta vähintään kerran kuukaudessa sekä aina, kun olet ollut useamman päivän poissa kotoa. Kokeile toimintakuntoa painamalla laitteessa olevaa testinappia. Jos kuulet voimakkaan piippausäänen, palovaroittimesi on toimintakunnossa. Ellei ääntä kuulu tai se on heikko tai katkonainen, vaihda palovaroittimeen uusi paristo. Mikäli piippaus ei kuulu kunnolla paristonvaihdosta huolimatta, vaihda tilalle uusi palovaroitin välittömästi.

Pariston vaihdon yhteydessä palovaroittimesta on samalla hyvä poistaa pölyt, jotka saattavat heikentää varoittimen reagointiherkkyyttä tai aiheuttaa vikahälytyksiä.

Parasta ennen päivämäärä

Tiesithän, että palovaroittimilla on myös parasta ennen päiväys. Vanhoissa palovaroittimissa ei yleensä ole valmistus- tai parasta ennen-päivämäärää. Se on ollut pakollista vasta vuoden 2010 alusta. Jos et tiedä palovaroittimesi ikää tai päiväystä ei löydy, kannattaa suosiolla hankkia uusi.

Palovaroittimien hankinnasta ja sijoittamisesta huolehtii asukas eli sinä itse.