Hei asukas! Muistathan, että voit hakea vakuuden palautusta. Lue lisää täältä.

Asuminen

Tutustu asumisaikana huomioitaviin ohjeisiin ja asukkaan vastuisiin.

Kaikille viihtyisää asumista

Asumisaikana huomioitavien ohjeiden ja yhteisten järjestyssääntöjen noudattamisella varmistamme turvallisen ja viihtyisän asumisen kaikille asukkaille. Ota käyttöön vinkit järkevään jätehuoltoon ja veden käyttöön.

Asukkaan vastuut

Asukkaana vastuullasi on noudattaa yhteisiä järjestyssääntöjä, huolehtia vuokranmaksusta sekä huolehtia asunnon yleisestä kunnosta.

Mahdollisista korjaustarpeista tulee viipymättä tehdä vikailmoitus. Katso ohjeet vikailmoituksen tekemiseen.

Kerrostaloasunnoissa on keskitetty ilmanvaihto, joka toimii tehostettuna aikaohjelman mukaisesti muutaman tunnin jaksoissa.

Rivitaloasunnoissa on huoneistokohtainen tai keskitetty ilmanvaihto. Huoneistokohtaisessa tuuletin on pidettävä aina vähintään minimiteholla. Ruoanlaiton ja kylpyhuoneen käytön aikana tehoa on lisättävä. Kerrostaloissa, joissa on huoneistokohtainen ilmanvaihto, noudatetaan asunnon asukaskansiossa olevia ohjeita.

Asuntojen poistoventtiilit on säädetty niin, että niiden kautta poistuu oikea määrä ilmaa. Venttiilien säätöjä ei saa missään tapauksessa muuttaa, koska se sekoittaa koko talon ilmanvaihdon. Jos poistoilmaventtiili ei paperitestin jälkeen tunnu toimivan, voi syynä olla laitevika tai venttiilin raon tukkeutuminen. Venttiili irrotetaan kääntämällä sitä ulkokehästä vastapäivään, poistamalla tiiviste, jonka jälkeen sen voi pestä astianpesuaineella (venttiilin keskikartion asentoa ei saa pyörittää). Poistoilmaventtiilit on hyvä puhdistaa säännöllisin väliajoin, jotta likaa ei pääse kertymään venttiiliin.

Korvausilmaventtiilit sijaitsevat asunnossa joko ikkunan päällä tai patterin takana. Niiden tarkoituksena on tuoda asuntoon raitista ilmaa, ja ne ovat myös puhdistettava säännöllisesti.

Liesikuvun rasvasuodatin kaipaa myös puhdistusta kerran kuukaudessa. Puhdistaminen onnistuu irrottamalla metallinen rasvasuodatin ja pesemällä se joko harjalla ja astianpesuaineella tai astianpesukoneessa.

Ilmoita välittömästi kiinteistöhuoltoyhtiöön mikäli asuntosi hanat tiputtavat vettä tai vessanpytty vuotaa läpi. Lattiakaivo sekä lavuaarien hajulukot vaativat myös säännöllistä puhdistusta, jotta vältyt ylimääräisiltä hajuhaitoilta.

Asukkaan tulee ilmoittaa vuokranantajalle (p. 0800 143 100) välittömästi mikäli:

  • seinäkatteen saumat alkavat rakoilla
  • lattiapäällysteen saumat tai nurkat aukeavat
  • laatoitetun kylpyhuoneen laattasaumat halkeilevat.

Kosteusriskien pienentämiseksi vältä tekemästä ylimääräisiä reikiä suihkunurkkauksessa seinäkatteeseen. Kylpyhuoneen tulee välillä myös kuivua täysin kokonaan kosteushaittojen ehkäisemiseksi.

Sulata jääkaappi kerran kuussa. Huomioi, että jääkaapin sisällä olevan vesikourun poistoaukko on puhdas, jotta sulamisvedet eivät valu lattialle. Jäätä ei saa poistaa mekaanisesti esim. veitsellä.

Puhdista kaapin alusta säännöllisesti siivouksen yhteydessä, sillä ilmankierron vuoksi sinne kertyy runsaasti pölyä.

Noin kerran vuodessa tulee myös kylmälaitteen kaapintausta, kompressori ja lauhdutinputkisto puhdistaa joko imuroimalla tai harjaamalla. Puhdistus pidentää koneiston ikää ja vähentää sähkönkulutusta.

Liesi tulee myös puhdistaa säännöllisesti.

Mikäli asunnossa ei ole astianpesukoneelle tai pyykinpesukoneelle liitäntää ja sellainen tarvitaan, ota ensin yhteyttä oman talosi isännöitsijään ja pyydä lupa toimenpiteelle. Huomioi myös, että asennuksen saa tehdä vain alan ammattilainen tai asiantuntijaliike. Näin vältytään mahdollisilta vesivahingoilta. Liitännät on asukkaan itse kustannettava. Jos astianpesukoneen poistoletku on liian lyhyt eikä ylety liitäntäkohtaan, asukkaan tulee hankkia pidempi, yhtenäinen poistoletku. Astianpesukoneen asennuksen yhteydessä koneen alle tulee myös asentaa suojakaukalo.

Mikäli asennutat pyykinpesukoneen, muista, että takaiskuventtiilin on oltava toimintakuntoinen, etteivät likavedet pääse virtaamaan takaisin vesijohtoverkostoon. Sulje vesihanat, kun pesukoneet eivät ole käynnissä ja pese koneilla vain silloin, kun olet itse kotona. Asukkaan on myös hyvä ymmärtää, että vesivahingon sattuessa omasta laitteesta hänellä on oltava kotivakuutus, joka korvaa vuokranantajalle vahinkokuluja. Summa on omasta kukkarosta maksettuna suuri.

Jos astianpesukoneen paikalla on kaappi, asukas vastaa itse sen irrottamisesta. Kaappi tulee viedä talteen omaan varastoon, ja pois muuttaessa palauttaa siististi takaisin paikalleen. Kaapin irrottaminen sekä takaisin asentaminen eivät kuulu huoltoliikkeen tehtäviin, vaan asukkaan tulee hoitaa nämä itse tai hankkimansa ammattilaisen avulla. Kun irrotat astianpesukoneen, muista, että viemäriin menevät poistoputken ja vedentuloputken liitokset tulevat tulpattua, ettei tiskialtaan vesi pääse valumaan alla olevaan kaappiin.

Jos mahdollista, vältä pyykin kuivaamista asuintiloissa.

Talopesulan käyttöaika on päivittäin klo 7–22. Käyttövuorot 2h / pv / pesukone varataan ennakkoon pesutuvan varauskalenterista. Pesulan käyttöoikeus on vain talon asukkaiden omille pyykeille.

Pesethän talopesulan pyykkikoneissa vain vaatteita, lakanoita ja pyyhkeitä. Mattojen tai muiden erityistekstiilien peseminen pyykkikoneissa on kielletty. Muutamissa taloissa on mattojen pesulle erillinen tila.

Kuivaushuoneissa saa kuivata vain niitä pyykkejä, jotka on pesty omalla tai pesutuvan koneella. Kuivaushuoneissa mattojen kuivaaminen on kielletty pois lukien ne kohteet, joissa mattojen pesulle ja kuivaukselle on osoitettu erillinen tila. Huolehdi kuivien pyykkien poisviemisestä ajallaan, jotta muut asukkaat pääsevät hyödyntämään vuoronsa aikataulujen mukaisesti.

Jätä pyykinpesun loputtua koneen luukku ja pesuainelokero auki, jotta koneen sisäosat kuivuvat. Pidä pesu- ja huuhteluainelokerot puhtaina ja pyyhi pois pesuaineroiskeet. Puhdista silloin tällöin myös koneen täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus ja kuivaa se huolella. Pyyhi välillä myös kone päältä. Tarkista ja puhdista koneen nukkasihti ja / tai poistoputkisäännöllisesti käyttöohjeiden mukaisesti.

Huolehdi yhteisten tilojen siisteydestä ja huomioi käytökselläsi aina muut talon asukkaat.

Asukas vastaa kaikesta asunnolle ja kiinteistölle aiheuttamastansa vahingosta.

Mm. seuraavien laitteiden rikkoutuessa asumisaikana on asukas korjausvastuussa ja hankkii uudet tilalle omalla kustannuksellaan:

  • kiinteiden valaisimien lamppujen ja sulakkeiden vaihto
  • jääkaapin ja uunin lampun vaihto
  • ovisummerin paristojen vaihto
  • palovaroittimet paristoineen (ei vanhusten talot)
  • antennijohto
  • verhoripustimet
  • ikkunakahva
  • huoneistosaunan kiuaskivien vaihto
  • allastulpat.

Erilaiset huonekalu- ja lattiapinnat saattavat reagoida keskenään yllättävästi. Huonekalut olisikin hyvä varustaa ns. huopatassuilla, jotta lattioihin ei tulisi väri- tai muita vaurioita. Huopatassuja myydään mm. rautakaupoissa. Myös painavien esineiden vetämistä pitkin lattiaa on syytä välttää, ettei lattiamatto vetäydy kasaan. Pahimmassa tapauksessa koko lattiapinta joudutaan vaihtamaan ja kulut laskuttamaan pois muuttaneelta asukkaalta.

Myös seinissä olevien kiinnitystarvikkeiden (proput, koukut yms.) määrää kannattaa harkita. Jos poistettavia koukkuja tms. on paljon, on mahdollista, että huoneiston seinäpintaa joudutaan uusimaan laajaltikin irrotusjälkien peittämiseksi. Kustannukset tällaisessakin tapauksessa laskutetaan pois muuttaneelta asukkaalta.

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy:llä on vakuutus, joka korvaa kiinteistölle aiheutuvat vahingot. Omaisuutensa turvaamiseksi asukkailla tulisi olla oma kotivakuutus, joka korvaa hänen itsensä tai muiden asukkaiden aiheuttamat irtaimistovahingot. Mahdollisessa vahinkotilanteessa vuokranantajan vakuutus ei siis korvaa asukkaiden irtaimistoon kohdistuvia vahinkoja.

Yhteiset tilat haltuun

Koomikko Matti Patronen opastaa Lappeenrannan Asuntopalvelun humoristisilla opastevideoilla, kuinka toimia asumisen eri tilanteissa.

Saadaanko Matti ymmärtämään yhteisten tilojen säännöt?

#MieEnIkinäMuutaPois

Järjestyssäännöt

Nämä järjestyssäännöt on laadittu asukkaiden asumisviihtyvyyden, kotirauhan ja turvallisuuden varmistamiseksi. Kiinteistön alueella ja rakennuksissa on näiden järjestyssääntöjen lisäksi noudatettava järjestys- ja muiden lakien sekä asetusten määräyksiä ja yhtiön Asukasopasta.

Asukas on velvollinen tutustumaan näihin järjestyssääntöihin huolellisesti ja noudattamaan niitä. Asukkaan on lisäksi huolehdittava, että myös hänen perheenjäsenensä ja vieraansa noudattavat näitä järjestyssääntöjä.

Asukkaiden on käyttäytymisellään otettava huomioon muut talon asukkaat eikä kukaan saa tarpeettomasti häiritä toisen asumisrauhaa ja -viihtyvyyttä. Asukkaiden on lisäksi noudatettava normaalin kotirauhan edellyttämiä käytöstapoja.

  • Yhteisten tilojen ulko-ovista kuljettaessa on huolehdittava siitä, että ne lukkiutuvat uudestaan.
  • Yhteisissä tiloissa on liikuttava meluttomasti. Tarpeeton oleskelu yhteisissä tiloissa on kielletty. Asunnon tuulettaminen porrashuoneeseen on kielletty.
  • Tupakointi on kielletty yhteisissä tiloissa ja lasten leikkipaikoilla sekä 1.3.2018 jälkeen tehdyissä vuokrasopimuksissa myös asunnoissa. Savuttomissa taloissa tupakointi on kielletty lisäksi myös parvekkeilla, terasseilla ja asuntopihoilla.
  • Paloturvallisuussyistä tavaroita saa säilyttää vain niitä varten varatuissa tiloissa. Paloherkkien ja vaarallisten aineiden säilyttäminen yhteisissä tiloissa on kielletty. Porrashuoneissa ja kellarikäytävillä ei saa säilyttää mitään. (Pelastuslaki 29.4.2011/379 § 10)
  • Jätteet on vietävä niille varattuihin paikkoihin ja lajittelusta annettuja ohjeita on noudatettava.
  • Nurmikoita ja istutuksia ei saa vahingoittaa.
  • Mainosten ja kilpien asentaminen on kielletty.
  • Pesutupien käyttöajat ovat klo 07.00 – 22.00.
  • Mattojen ja vuodevaatteiden tomuttaminen ja pyykin kuivaaminen on sallittu vain siihen tarkoitukseen varatuilla paikoilla.
  • Liinavaatteiden puistelu ja tuulettaminen sekä pyykin kuivattaminen on sallittu parvekkeilla vain kaiteiden sisäpuolella.
  • Huoneistoissa ja talon alueella on annettava asumisrauha muille asukkaille. Erityisesti kello 22.00 – 07.00 on vältettävä melua ja muuta häiritsevää toimintaa.
  • Huoneistoja on hoidettava huolellisesti. Palovaroitin on pidettävä toimintakunnossa. Korjaus- ja muutostöitä ei saa tehdä asuntoihin ilman vuokranantajan lupaa.
  • Vesivuodoista ja muista vioista on välittömästi ilmoitettava huoltoyhtiölle. WC- ja muihin tasoviemäreihin ei saa kaataa tai päästää jätteitä, jotka saattavat tukkia viemärit.
  • Tuhoeläinten tai syöpäläisten esiintymisestä on ilmoitettava huoltoyhtiölle.
  • Avotulen teko kiinteistön alueella on kielletty. Grillaaminen on mahdollista piha-alueella vain sille järjestetyllä paikalla.
  • Paloturvallisuutta on noudatettava. Grillaaminen ei saa aiheuttaa muille asukkaille haittaa tai häiriötä.
  • Parveke ja huoneistopiha ovat pidettävä siistinä. Parvekkeilta on poistettava lumet talvisin. Parvekkeelle ei saa kerätä palokuormaa lisäävää ja ympäristöä häiritsevää varastoitavaa tavaraa.
  • Parvekkeen pesu juoksevalla vedellä on kielletty. Kukka-astiat on sijoitettava kaiteen sisäpuolelle. Parvekkeille tai patioille ei saa kiinnittää rakenteita, jotka muuttavat kiinteistön julkisivua. Huoneistojen parvekkeilla ei saa valmistaa ruokaa.
  • Pysäköinti on sallittu vain siihen tarkoitukseen merkityillä alueilla. Vieraspaikat on tarkoitettu vain kiinteistössä vieraileville.
  • Pysäköintipaikat on tarkoitettu liikenteessä oleville ajoneuvoille. Hylättyjä tai käytöstä poistettuja ajoneuvoja tai niiden osia ei saa säilyttää pysäköintialueella tai muuallakaan kiinteistön alueella.
  • Autolämmityspistorasioiden kotelot on pidettävä lukittuna. Lämmitysjohto on irrotettava pistorasiasta käytön jälkeen.
  • Tyhjäkäynnistä säädettyjä rajoituksia on noudatettava piha- ja pysäköintialueella.
  • Autojen pesu ja korjaus on kielletty kiinteistön alueella.
  • Kotieläimet on pidettävä kytkettyinä talojen porrashuoneissa ja kiinteistön alueella niin, että muiden liikkuminen on turvattu. Kotieläinten vienti yleisiin sauna-, pesu- ja pesutiloihin on kielletty.
  • Kotieläimen ulkoiluttajan on huolehdittava, ettei eläin likaa kiinteistöä ja sen piha-alueita, istutuksia tai talon seiniä. Eläinten jätökset on korjattava pois. Kotieläinten ulkoiluttaminen on kielletty lasten leikkeihin varatuilla paikoilla ja niiden välittömässä läheisyydessä. Kotieläimen haltijan on huolehdittava, ettei eläin toistuvalla ääntelyllään häiritse ympäristöä ja talon asukkaita. Luonnonvaraisten eläinten ruokkiminen on kielletty kiinteistön alueella.
  • Järjestyssääntörikkomuksesta saattaa olla seurauksena vahingonkorvausvelvollisuus tai vuokrasopimuksen purkaminen.
  • Asukkaiden on huolehdittava, että myös heidän vieraansa noudattavat näitä järjestyssääntöjä.

Yhteiset pelisäännöt

Koomikko Matti Patronen opastaa Lappeenrannan Asuntopalvelun humoristisilla opastevideoilla, kuinka toimia asumisen eri tilanteissa.

Saako Matti soitostaan fanipostia vai lähteekö sittenkin soitto sherifille?

#MieEnIkinäMuutaPois

Ilmoitus häiriöstä

Jotta voimme puuttua talossa tapahtuviin häiriöihin, tarvitsemme asiasta kirjallisen ilmoituksen. Kaikki tiedot käsitellään luottamuksellisina. Viralliseen ilmoitukseen tarvitaan vähintään kahden eri huoneistoissa asuvan vuokralaisen allekirjoitukset. Pääset tekemään ilmoituksen sähköisesti tunnistautumisen kautta:

Voit käyttää ilmoittamiseen myös oheista tulostettavaa lomaketta, jonka voi toimittaa meille joko:

  • postitse osoitteeseen Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy, PL 150, 53101 Lappeenranta
  • skannaamalla sähköpostiin aspainfo@aspakoti.fi
  • toimistolle aukioloaikoina ma-pe klo 9-12

Häiriötilanteissa tarvittaessa apunasi:

Sari Kangasmäki, asumisneuvoja
p. 020 496 3221
sari.kangasmaki@aspakoti.fi

Voit tehdä epävirallisen ilmoituksen ”Tee ilmoitus häiriöstä” -lomakkeella.
Kaikki tiedot käsitellään luottamuksellisina.

Jätehuolto

Jätteiden lajittelu ja kierrätys on tärkeä ympäristöteko. Samalla kun oikeaoppisella jätteiden lajittelulla ja kierrätyksellä vähennät ympäristön kuormitusta, huolehdit myös omasta taloudestasi. Jätehuoltokustannukset ovat osa vuokraa.

Kierrätä fiksusti ja harkitse mitä laitat mihinkin roskikseen.

Kaikissa taloissa on kuivajäte- ja biojätekeräysastiat sekä keräyspaperiastia. Vähintään 10 asunnon taloissa on myös kartonkikeräysastia ja vähintään 20 asunnon taloissa on lisäksi metalli- ja lasinkeräysastiat. Muovinkeräys on mahdollistettu kaikkiin taloihin jo vuoden 2019 aikana.

Tyhjinä, puhtaina ja kuivina

  • elintarvikkeiden muoviset pakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat sekä leikkele-, juusto- ja valmisruokapakkaukset
  • pesuaine-, shampoo- ja saippuapakkaukset
  • muovipullot, -kanisterit ja -purkit mieluiten litistettyinä
  • styrox-pakkaukset ja pakkaustäytteet
  • muovikassit, -pussit ja -kääreet
  • Kasvisten ja hedelmien kuoret
  • Ruuan tähteet
  • Suodatinpaperit, teepussit
  • Munankuoret, munakennot
  • Pienet luut
  • Talouspaperi, servetit
  • Kotieläinten häkkien kuivikkeet
  • Rikkinäiset vaatteet
  • Rikkinäiset astiat
  • Imurin pölypussit
  • Vaipat, terveyssiteetIkkuna- ja muu erikoislasi
  • Hehku- ja halogeenilamput
  • Yhdistelmäpakkaukset
  • Likaiset pahvit, paperit ja muovipakkaukset
  • Kissanhiekka

Tyhjinä, puhtaina ja kuivina

  • Kartonkiset maito-, mehu-, piimä- ja jogurttipurkit
  • Kartonkiset einespakkaukset ja kuivatuotteiden pakkaukset
  • Paperipussit ja -kassitPizzalaatikot ja munakennotKartonkiset kertakäyttöastiatWC- ja talouspaperirullien hylsyt
  • Käärepaperit, esim. kopiopaperikääreet
  • Sanoma- ja aikakauslehdet
  • Mainokset, esitteet
  • Kirjekuoret, myös ikkunalliset
  • Valkoiset ja värilliset kopio- ja monistuspaperit
  • Puhelin- ja tuoteluettelot
  • Pehmeäkantiset kirjat
  • Valkoiset paperipussit

Pienmetalli tyhjinä, puhtaina ja kuivina

  • Metallipurkit, -kannet ja -korkit
  • Alumiinivuoat ja -foliot
  • Täysin tyhjät maalipurkit ja paineettomat aerosolipullot
  • Muut pienet metalliesineet

Lasipakkaukset tyhjinä, puhtaina ja kuivina.

  • Poista korkit ja kannet.
  • Etikettejä tai kaulusrenkaita ei tarvitse poistaa. 
  • Kirkkaat ja värilliset lasipurkit ja -pullot
  • Rikkoutuneet lasiesineet, esim. juomalasit kuuluu kuivajätteeseen.

Kotien elektroniikkalaitteet kuuluvat sähkö- ja elektroniikkalaitteiden (SER) tuottajavastuun piiriin. Käytöstä poistetuille sähkölaitteille on vastaanottopiste mm. Kukkuroinmäen jätekeskuksessa Konnunsuolla.

Edellä mainittuja tavaroita ei saa jättää jätekatokseen.

  • Käyttökelpoiset huonekalut kannattaa viedä kierrätyskeskukseen tai kirpputorille.
  • Rikkoutuneet huonekalut voi toimittaa Kukkuroinmäen jätekeskukseen tai Toikansuon jäteasemalle, missä ne käsitellään joko energia- tai kuivajätteenä.
  • Edellä mainittuja tavaroita ei saa jättää jätekatokseen.

Siiri opastaa Mattia, miten toimia rikkinäisten jäteastioiden kanssa.

Lisätietoja jätehuollosta ja kierrätyksestä Etelä-Karjan Jätehuolto Oy.

Lähde: Etelä-Karjalan Jätehuolto Oy

Kierrättämisen ABC

Koomikko Matti Patronen opastaa Lappeenrannan Asuntopalvelun humoristisilla opastevideoilla, kuinka toimia asumisen eri tilanteissa.

Onnistuuko Matilla värikoodaus jätteiden lajittelussa?

#MieEnIkinäMuutaPois

Autopaikat ja saunamaksut

Autopaikkamaksut:

  • autopaikka lämmitystolpalla 10 € / kk
  • autokatos 20 € / kk
  • autopaikka sähköautonlatauspaikalla 48 € / kk

Saunamaksu 15 € / kk / asunto

Vesimaksut

Vesi kuuluu vuokraan osassa kohteista ja osassa on vesiennakkomaksut 21 €/hlö. Mikäli maksat ennakkomaksua, vesimittarit luetaan ja tasauslaskut lähetetään kaksi (2) kertaa vuodessa huhti- ja lokakuussa.

Osassa asuntoja on asennettu huoneistokohtaiset vesimittarit. Kaikkiin asuntoihin tullaan asentamaan huoneistokohtaiset vesimittarit lähivuosien aikana.

Mikäli asunnossasi on huoneistokohtainen vesimittarit, todellisen kulutuksen mukainen laskutus tapahtuu kuukausittain aina seuraavan kuukauden alussa. Sinulle asukkaan ei tästä koidu vaivaa, sillä vesimittarit luetaan vuokranantajan toimesta etäluennalla.

Vinkit fiksuun vedenkäyttöön

Vaikka vesi ei ole meillä Suomessa niukka luonnonvara, on hyvä pyrkiä järkevään vedenkäyttöön. Veden säästämisellä on monia ympäristöetuja:

  • Raakaveden hankinta- ja puhdistustarve vähenevät.
  • Jäteveden käsittelytarve vähenee.
  • Veden pumppaamiseen tarvittavan energian määrä vähenee.
  • Lämpimän veden säästö vähentää energian kulutusta.
  • Vesilasku pienenee.

Televisio ja nettiyhteys

Lappeenrannan Asuntopalvelun lähes kaikkien asuntojen vuokraan sisältyy kaapeli-tv:n peruspalvelu sekä Kodin Netti-laajakaista Telian valokuituverkossa.

Vuokraan sisältyvä laajakaistayhteys on 10 Mbit/s perusnopeudella toimiva yhteys, jolla voidaan käyttää nettiä ja hoitaa esimerkiksi päivittäisiä pankkiasioita.

Telian laajakaista ja kaapeli-tv-sopimus perustuu julkiseen kilpailutukseen ja se kattaa yli 4 000 asuntoa kaikkiaan 177 kiinteistössä.

  • Sopimuksen voit tehdä joko soittamalla Telian asiakaspalveluun ma-pe klo 8-18 p. 0200 116 11 tai käymällä Prisma Lappeenrannan Telian liikkeessä.
  • Palvelu ei ole saatavilla erityisasumisen yksiköissä.
  • Mikäli sinulla on luottotietomerkintä, et voi avata liittymää Telia kaupassa. Otathan silloin yhteyttä Telian asiakaspalveluun.
  • Asukas voi myös tarvittaessa tilata lisänopeutta nettiin sekä muita lisäpalveluita, kuten Telia Viihde laajakaistan tai kaapeli-tv:n kanavapaketteja. Huippunopea kuituyhteys mahdollistaa talon sisäverkon nopeudesta riippuen monen tietokoneen sekä teräväpiirtoisten tv- ja viihdepalveluiden käytön.
  • Mikäli havaitset ongelmia kaapeli tv- tai laajakaistayhteydessä, olethan suoraan yhteydessä Telian asiakaspalveluun p. 0200 116 11. Asiakaspalvelu on avoinna ma-pe klo 8-18.
  • Voit myös tehdä vika- ja häiriöilmoituksen suoraan Telialle täältä.
  • www.telia.fi/asukas

Netti ei pelaa, niin Matti ei pelaa

Koomikko Matti Patronen opastaa Lappeenrannan Asuntopalvelun humoristisilla opastevideoilla, kuinka toimia asumisen eri tilanteissa.

Saadaanko Matille netti kuntoon ja pelit käyntiin?

#MieEnIkinäMuutaPois

Vuokrasopimus

Asuntopalvelun asukkaana me pidämme huolen, että sinulla on koti missä asua. Sinun tehtävä on hoitaa vuokranmaksu ja nauttia elämästä uudessa kodissasi – toki yhteisten asukassääntöjen mukaisesti.

Tutustu vuokrasopimuksen sisältöön ja vuokramaksuun.

Kolme ihmistä pöydän ympärillä. Pöydällä sopimuspaperi ja kynä. Yksi henkilöistä ojentaa toiselle avaimet.

Maksuvalvonta

Vuokranmaksussa voi tulla vaikeuksia kenelle tahansa yllättävien tilanteiden vuoksi, kuten työttömyyden tai sairauden sattuessa. Oli syy mikä tahansa, ongelmien ei kannata antaa kasaantua, vaan ota rohkeasti yhteyttä maksuvalvontaan kysyäksesi neuvoja.

  • Puhelinpalvelu ma-pe klo 7.30–20 ja la klo 9–16 numerossa: 0800 143 100 (valinta 2)
  • Verkkosivun viestilomake: www.intrum.fi/maksuvalvonta
  • Oma Intrum -itsepalveluportaali verkkopankkitunnuksilla kirjautuen: www.intrum.fi
  • Mikäli talousasiat huolestuttavat, ethän jää huoliesi kanssa yksin. Lappeenrannassa Aikuisten keskuksessa, osoitteessa Valtakatu 51, 3 krs. järjestetään kerran kuukaudessa Talousneuvola, josta saat apua ilman ajanvarausta.
  • Ajankohtaiset tiedot Talousneuvoloista löydät Etelä-Karjalan hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Vuokranantaja ryhtyy perintätoimiin jo yhden kuukauden vuokran laiminlyönnistä. Hyvin toimiva perintä on asiakkaiden etu, koska omakustanneperiaatteella määritellyissä vuokrissa vuokrarästit voivat hoitamattomina jäädä toisten vuokralaisten maksettavaksi.

Yhtiömme noudattaa vuokrien perinnässä hyvää perintätapaa. Vuokrarästeistä peritään kulloinkin voimassa oleva viivästyskorko.

Maksusaatavien valvonnasta vastaa Intrum Oy, joka hoitaa puolestamme huomautuskirjeiden lähettämisen sekä mahdollisten saataviemme perimisen. Intrum Oy:n vuokrien perinnän yhteystiedot:

Myöhässä olevia saataviamme ei valitettavasti voi enää Intrumin lähettämän maksumuistutuskirjeen jälkeen maksaa ilmoittamallemme tilille, vaan suoritukset ja niihin liittyvät huomautus- ja mahdolliset perintäkulut maksetaan Intrumin ilmoittamalle tilille. Mahdollisista maksusuunnitelmista sovitaan myös suoraan Intrumin kanssa.

Maksamattomasta vuokrasta haetaan tarvittaessa käräjäoikeudesta häätötuomio, jonka kulut maksaa vuokralainen. Päätös toimitetaan edelleen ulosottovirastolle häätöä ja saatavien perintää varten. Vuokranmaksun laiminlyönnin seurauksena on asunnon menetys. Lisäksi asukas tuomitaan maksamaan viivästynyt vuokra korkoineen sekä perimiskulut. Oikeuskäsittely aiheuttaa lisäksi häiriömerkinnän luottotietoihin.

Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy toimii omakustannusperiaatteella: tulojen tulee kattaa menot. Yhtiössä vuokra määräytyy talokohtaisesti. Jokaisen asunnon vuokra muodostuu pääoma- ja hoitokuluista.

Pääomakuluihin kuuluvat talon:            

  • rakentamis- ja perusparannuslainojen lyhennykset ja korot
  • PTS-korjaukset

Hoitokuluja ovat talon:

  • lämmitys-, sähkö- ja vesimaksut
  • kiinteistöhuolto ja siivous
  • jätemaksut
  • vakuutukset
  • tonttien vuokrat
  • kiinteistöverokorjaukset
  • muut hoidosta aiheutuvat kulut

Nämä kulut on vuosittain katettava kerättävillä vuokrilla. Asukkaat siis maksavat itse yhteisesti talonsa kustannukset. Vuokranmaksujen viivästymiset ja laiminlyönnit voivat aiheuttaa korotuksia vuokriin.

Vuokrantarkistuksista lähetetään ilmoitus Aran rajoitusten alaisille kohteille vähintään kaksi kuukautta ja vapaarahoitteisille kohteille kuukautta ennen uuden vuokran voimaantuloa.

Vikailmoitus

Huoneistoissa ja talossa ilmenevistä vioista kannattaa ilmoittaa suoraan kiinteistöhuoltoon Asukassivujen tai WhatsAppin kautta numeroon 020 4963 250.
Kiireellistä reagointia vaativat ongelmat on aina ilmoitettava välittömästi soittamalla kiinteistöhuoltoyhtiöön.

Huoneistojen korjaushinnasto

Mikäli huoneistoa on hoidettu huonosti ja rikottu jotain, peritään siitä alla olevan hinnaston mukaisesti korvaus. Hinnat vastaavat keskimääräisiä korjauskustannuksia ja sisältävät työn, tarvikkeet sekä voimassa olevan alv:n. Lappeenrannan Asuntopalvelu Oy pidättää itsellään oikeuden hinnanmuutoksiin.

Siivous, tyhjä huoneisto 

  • 1h+kk/k 200 € + tyhjennys 300 € (sis.irtainvarasto) Yht. 500 € 
  • 2h+kk/k 300 € + tyhjennys 400 € (sis.irtainvarasto) Yht. 700 € 
  • 3h+k 400 €+ tyhjennys 500 € (sis.irtainvarasto) Yht. 900 € 
  • 4-6h+k 500 € + tyhjennys 600 € (sis.irtainvarasto) Yht. 1100 € 
  • Lieden ja taustan puhdistus 40 € 
  • Jääkaapin sulatus/puhdistus 40 € 
  • Liesikuvun rasvasuodattimen puhdistus 30 € 
  • Ikkunoiden pesu 30 €/ ikkuna 
  • Lattiakaivon puhdistus 30 €/kpl 
  • Wc/Kph siivous 80 €/krt 
  • Vetolaatikostojen siivous 100 € 

Maalaus, tyhjä huoneisto 

  • 1h+kk/k (seinät) 800 € + katto 150 € Yht. 950 € 
  • 2h+kk/k 1100 € + katto 300 € Yht. 1400 € 
  • 3h+k 1400 € + katto 450 € Yht. 1850 € 
  • 4h+k (tai >) 1700 € + katto 600 € Yht. 2300 € 
  • Yksittäisen huoneen seinän maalaus 180 €/kpl, katon maalaus 250 € 
  • Välioven hionta ja maalauskunnostus 220 €/kpl (ei moduulimittainen- tai puuovi) 
  • Välioven karmin/listojen maalaus 100 €/kpl, vaihto 180 €/kpl 
  • Tapetointi 250 €/seinä 

Korjaukset 

  • Kirje/postiluukun ja postilaatikon vaihto 180 € 
  • Välioven vaihto (moduulimittainen ovi) 100 € + karmin vaihto 100 € Yht. 200 € 
  • Eteisnaulakon uusiminen 150 € 
  • Keittiö- tai vaatekaapin oven uusiminen (kpl) 180 € 
  • Lattiamateriaalin vaihto 400 €/ huone 
  • Märkätilan maton vaihto 1200 €/ kph 
  • Stoppari maalaus (nikotiini) 400 €/asunto + pintamaalaus hinnaston mukaisesti 
  • Ulko-oven vaihto 900 € 
  • Parvekkeen oven vaihto 700 € 
  • Ikkunalasin vaihto 250 € 
  • Laatoitus työt kph 2500 €, paikkaus 150 €/m2 

LVIS korjaukset 

  • Hanan/sekoittajan tai apk-liitännän vaihto 290 €, tulppaus 30 € 
  • Pesualtaan/lavuaarin vaihto 270 € 
  • WC-istuin kansi 80 €, vesisäiliö 240 €, wc-istuin 500 € 
  • Peilikaapin uusiminen (sis. valaisimen) 320 €, peilin uusiminen 100 € 
  • Suihkuletku/kahva tai bidee 60 € 
  • Suihkuverhotanko asennettuna 140 € 
  • Valokytkin/pistorasia/kattorasian uusinta 80 € 
  • Patteritermostaatin uusinta 110 € 
  • Sähköverkkoon kytketty palovaroitin 100 € 
  • Jääpakastinkaappi 400 € 
  • Jääkaappi pakastin lokerolla 250 € 
  • Valokytkimen ja pistorasian uusinta 80 € 
  • Huoneistoon kuuluvat lamput 15 €/kpl 
  • Huoneiston avaimet IQ , IQ protec ja Iloq  55€/kpl 
  • Avaimien uudelleen koodaus 120 € 
  • Lukon sarjoitus huoneistossa 250 € 
  • Huoneiston avaimella toimiva riippulukko 80 € 

Turvallisuusohjeet

Yleinen hätänumero 112

Tutustu ennakkoon, kuinka sinun tulee toimia turvallisuutta uhkaavissa tilanteissa.

  • Soita hätäpuhelu itse, jos voit.
  • Kerro, mitä on tapahtunut.
  • Kerro tapahtumapaikan tarkka osoite ja kunta.
  • Toimi annettujen ohjeiden mukaan.
  • Vastaa kysymyksiin rauhallisesti.
  • Lopeta puhelu vasta saatuasi siihen luvan.
  • VAROITA vaarassa olevia
  • PELASTA välittömässä vaarassa olevat
  • ILMOITA palosta hätänumeroon 112 turvallisesta paikasta
  • SAMMUTA palo lähimmällä alkusammuttimella
  • RAJOITA paloa sulkemalla ovet, ikkunat ja ilmanvaihto
  • OPASTA palokunta paikalle, kerro tehdyt toimet
  • Yleinen vaaramerkki on yhtäjaksoinen, yhden minuutin kestävä, nouseva ja laskeva sireeniääni
  • Siirry sisälle. Pysy sisällä.
  • Sulje ovet, ikkunat, tuuletusaukot ja ilmanvaihto.
  • Avaa radio ja odota rauhallisesti ohjeita. Noudata ohjeita.
  • Vältä puhelimen käyttöä, etteivät linjat tukkeudu.
  • Älä poistu alueelta ilman viranomaisten kehotusta, ettet joutuisi vaaraan matkalla.